Ten noorden van Zaltbommel ontspoorden een aantal wagens van een goederentrein. Een tegemoetkomende posttrein reed op de wagens in, waarbij de machinist gewond raakte.
en kolentrein, die onderweg was in de richting Utrecht, liep ter hoogte van Zaltbommel een zogenaamde warmloper op, waardoor de as van een van de wagens brak en ontspoorde. De ontspoorde wagen kwam dwars op het spoor te staan en trok daarbij tien tot twaalf andere wagens uit het spoor. Een posttrein uit de tegenrichting reed op de wagen in. De machinist van de posttrein raakte hierbij lichtgewond.
Het baanvak Geldermalsen-Zaltbommel was versperd door de ravage, wat het ongeluk extra pijnlijk maakte voor de Nederlandse Spoorwegen, die de dag erop juist een feestelijke laatste rit met een stoomtrein hadden gepland van Den Bosch naar Utrecht. De rit werd ingekort tot Geldermalsen-Utrecht.
Bronnen
Vergelijkbare ongevallen
- Steenwijk 1931: Op station Steenwijk ramde een door een defect ontspoorde goederenwagon een andere goederentrein. Eén remmer kwam om het leven.
- Culemborg 1950: Bij Culemborg ontspoorde een goederentrein, doordat een van de assen was warmgelopen. Een tegemoetkomende goederentrein botste tegen de ontspoorde wagens. Er vielen geen gewonden.
- Acht 1961: Bij Acht ontspoorde een goederentrein met gevaarlijke stoffen. Er raakte niemand gewond, maar de infrastructuur raakte zwaar beschadigd. De oorzaak van de ontsporing was een defect aan een van de wagens.
- Sloterdijk 1951: Bij station Sloterdijk ontspoorde en kantelde een reizigerstrein, door een defecte wielband. De materiële schade was groot, maar er vielen nauwelijks gewonden.
- Woerden 1936 (april): Bij Woerden ontspoorde een reizigerstrein door een defect aan een wiel. Er vielen drie gewonden.
- Borne 2013: In Borne ontspoorde een goederentrein door een defect aan een wiel. Door de ontspoorde trein raakte het spoor over een lengte van vier kilometer beschadigd.
- Assel 1971: Nabij Assel, tussen Amersfoort en Apeldoorn, ontspoorde een olietrein door een defect aan een draaistel. De ketelwagens sloegen lek en de uitstromende olie vatte vlam. Door snel optreden van de brandweer kon een bosbrand worden voorkomen.
- Boxtel 1989: Bij station Boxtel ontspoorde een goederentrein met methanol en palmolie als gevolg van een asbreuk. Diverse wagens vlogen in brand. De machinist kon zich op tijd uit de wrakstukken redden.
- Moerdijkbrug 1919: Een goederentrein richting Dordrecht verloor bij Moerdijk een aantal wagens, die op de Moerdijkbrug tot stilstand kwamen. Een achteropkomende trein reed op de wagens in en ontspoorde. Er vielen geen gewonden.
- Almelo 1969: Op station Almelo botste een leeg-materieeltrein tegen een reizigerstrein, die langs het perron klaar stond voor vertrek. Er vielen geen gewonden.
Andere ongevallen in de buurt
- Zaltbommel 1969 (4 km): Ten zuiden van Zaltbommel werd een busje aangereden door de sneltrein Eindhoven-Amsterdam. De bestuurder van het busje raakte zwaargewond. Van de trein ontspoorden vier wagens, maar reizigers en personeel bleven ongedeerd.
- Geldermalsen 1976 (5 km): In Geldermalsen ontspoorde een reizigerstrein na een aanrijding met een vrachtwagen. De chauffeur kwam om het leven, de machinist raakte lichtgewond.
- Geldermalsen 1939 (5 km): Op station Geldermalsen reed een reizigerstrein door een verkeerde wisselstand een spoor op waar een andere reizigerstrein stilstond. Bij de botsing raakte een conducteur licht gewond.
- Tricht 1955 (7 km): Bij Geldermalsen botsten een goederentrein en een reizigerstrein op elkaar. Van beide treinen kwam een machinist om het leven. De goederentrein was door een rood sein gereden.
- Beesd 1967 (9 km): Bij station Beesd reden een personen- en een goederentrein frontaal tegen elkaar. Twee personeelsleden van de personentrein kwamen om het leven. De goederentrein was door een rood sein gereden.
- Hedel 1966 (11 km): Op de Maasbrug bij Hedel ontspoorde een sneltrein. Twee wagens gleden van het talud af. Er vielen tientallen lichtgewonden.
- Hedel 1933 (11 km): Bij de enkelsporige brug over de Maas bij Hedel botsten twee goederentrein frontaal op elkaar. Er vielen drie gewonden. Een van de machinisten was door een onveilig sein gereden.
- Tiel 1916 (13 km): Bij station Tiel botsten twee goederentreinen frontaal op elkaar, waarbij een remmer om het leven kwam. Een van de treinen bleek door een onveilig sein te zijn gereden.
- Culemborg 1950 (14 km): Bij Culemborg ontspoorde een goederentrein, doordat een van de assen was warmgelopen. Een tegemoetkomende goederentrein botste tegen de ontspoorde wagens. Er vielen geen gewonden.
- Rosmalen 1920 (15 km): Op station Rosmalen botsten twee goederentreinen, waardoor drie mensen om het leven kwamen. Een van de treinen was door een onveilig sein gereden.