Op emplacement Tilburg Goederen botste een reizigerstrein tegen een stilstaande goederentrein. Er vielen acht gewonden. De reizigerstrein was door een rood sein gereden.
p Tilburg Goederen, tussen Tilburg en Tilburg Universiteit, stond een goederentrein niet vrij van een aantal wissels, waardoor de Sprinter van Eindhoven naar Tilburg Universiteit een rood sein kreeg. De Sprinter passeerde het rode sein en reed het spoor van de goederentrein op. De machinist probeerde de trein nog tot stilstand te brengen, maar kon een botsing niet voorkomen.
Door de botsing raakten acht mensen lichtgewond. De goederentrein was geladen met gevaarlijke stoffen, waaronder butadieen, dat vervolgens uit een ketelwagen lekte. De lekkage kon echter snel worden verholpen.
ij nader onderzoek bleek dat het vertreksein in Tilburg altijd geel toonde richting Tilburg Goederen, omdat de vervolgrijweg te laat werd ingesteld. Daardoor was een verwachtingspatroon ontstaan onder machinisten dat het volgende sein ook veilig zou staan zodra de trein daar zou aankomen. Deze keer toonde het sein echter stoptonend en was de snelheid van de trein te hoog om nog voor dit sein te kunnen stoppen.
Bronnen
- "Gewonden door treinbotsing in Tilburg" (NOS, vrijdag 6 maart 2015)
- "Botsing tussen twee treinen op emplacement Tilburg Goederen (PDF)" (IL&T, dinsdag 1 september 2015)
Social media
Youtube
Vergelijkbare ongevallen
- Amersfoort 2006: Dit ongeval is nog niet beschreven.
- Amsterdam 2004: Aan de oostzijde van Amsterdam Centraal botst een leegmattrein frontaal op een Intercity. 19 reizigers raken gewond. De botsing werd veroorzaakt door een STS-passage van de leegmattrein.
- Arnhem 2006: Op station Arnhem botste een goederentrein op een reizigerstrein. Er vielen tientallen gewonden. De machinist van de goederentrein was door een rood sein gereden, maar werd daar later van vrijgesproken, omdat de seinplaatsing onduidelijk was.
- Breda 1894: Bij Breda botsten twee goederentreinen op elkaar. Er vielen twee doden.
- Ede 1926
- Delft 1941 (juni): Op station Delft reed een trein uit Rotterdam in op een rangerende goederentrein. Er vielen geen gewonden.
- Delft 1941 (augustus): Op station Delft botste een rangeertrein op een goederentrein uit Den Haag, die door een onveilig sein was gereden. Er vielen geen gewonden.
- Maarn 1939: Bij station Maarn botste een reizigerstrein op een zandtrein, die door een onveilig sein was gereden. De hoofdgeleider van de zandtrein raakte zwaargewond.
- Leidschendam 1938: Bij de remise in Leidschendam botsten twee treinen frontaal op elkaar, nadat een van de twee door een onveilig sein was gereden. Een van de machinisten raakte lichtgewond.
- Nuth 1914: Bij station Nuth botsten twee reizigerstreinen op elkaar. Een remmer kwam om het leven. Een van de treinen zou door een onveilig sein zijn gereden.
Andere ongevallen in de buurt
- Tilburg 1919 (1 km): Bij station Tilburg reed een goederentrein achterop een andere, stilstaande, goederentrein. De remmer van de voorste trein kwam om het leven. De machinist van de achteropkomende trein was een stoptonend sein gepasseerd.
- Tilburg 1874 (2 km): Op station Tilburg raakte de "pleiziertrein" van Utrecht naar Vlissingen op een verkeerd spoor en botste op een stilstaande reizigerstrein. Eén reiziger brak een been, dat later moest worden afgezet.
- Tilburg 1961 (3 km): Bij Tilburg botsten twee goederentrein frontaal. Beide machinisten kwamen om het leven. Een van hen bleek een rood sein te zijn gepasseerd.
- Tilburg 1944 (3 km): Ten oosten van Tilburg reden twee goederentreinen achterop elkaar. Er kwam een personeelslid om het leven.
- Oisterwijk 1866 (11 km): Een in Rijen opgestelde goederenwagon ging door de harde wind aan de rol. De wagen rolde door Tilburg en Oisterwijk en botste tegen een tegemoetkomende trein. De wagen werd vernield en de locomotief van de trein raakte beschadigd.
- Tongeren 1966 (16 km): Bij Tongeren werd een vrachtwagen aangereden door een reizigerstrein. De chauffeur kwam om het leven. De trein ontspoorde en vernielde honderden meters aan rails en bovenleiding.
- Boxtel 1903 (17 km): In Boxtel botste een goederentrein op een andere, stilstaande, goederentrein. Eén conducteur kwam om het leven.
- Boxtel 1989 (18 km): Bij station Boxtel ontspoorde een goederentrein met methanol en palmolie als gevolg van een asbreuk. Diverse wagens vlogen in brand. De machinist kon zich op tijd uit de wrakstukken redden.
- Boxtel 1964 (18 km): Bij station Boxtel reed een goederentrein achterop een andere goederentrein. Er raakte slechts een machinist gewond, maar de schade liep in de tonnen guldens. De achteroplopende goederentrein was door een rood sein gereden.
- Vught 1950 (19 km): Bij Vught werd een autobus aangereden door een dieseltrein uit de richting Tilburg. De trein reed de bus finaal doormidden, waarbij de chauffeur en een passagier gewond raakte. Bij de ontsporing van de trein die volgde, raakten de machinist en een treinreiziger gewond.