Bij Deventer botste een sneltrein op een rangeerlocomotief. Er vielen twaalf gewonden.
p het fabrieksterrein van blikfabriek Thomassen en Drijver was een stoomlocomotief aan het rangeren met goederenwagens. Het rangeerdeel reed per abuis van de fabrieksaansluiting af, het hoofdspoor op. Daar reed net de reizigerstrein van Enschede naar Deventer, die frontaal op de locomotief botste.
De machinist van de reizigerstrein zag de botsing aankomen en probeerde zijn cabine te ontvluchten, maar door de klap raakte hij bekneld. Hij moest gewond uit de verwrongen cabine worden gezaagd. Ook elf reizigers raakten gewond, maar de verwondingen bleven beperkt tot botbreuken.
Ruim een jaar later moest de adjunct-commies, die verantwoordelijk was voor het rangeerwerk, zich verantwoorden voor de rechter. Hij werd veroordeeld tot een maand voorwaardelijke celstraf.
Bronnen
Vergelijkbare ongevallen
- Zenderen 1972: Tussen Almelo en Hengelo reed een goederentrein achterop een andere, stilstaande goederentrein. Beide treinen ontspoorden. De voorste trein stond stil vanwege een defect en de achterste trein had toestemming gekregen om een rood sein te passeren.
- Amersfoort 1937: Bij station Amersfoort botste een binnenkomende goederentrein op een stilstaande. Diverse wagens werden vernield, maar er vielen geen gewonden. De goederentrein had een veilig sein gekregen terwijl het aankomstspoor niet vrij was.
- Bergen op Zoom 1906: Ten zuiden van station Bergen op Zoom reed een posttrein vol in op een rangerende goederentrein. Er vielen vijf gewonden. De posttrein had ten onrechte veilig sein gekregen.
- Schiedam 1952: In Schiedam botste een lege reizigerstrein op een stilstaande locomotief. De machinist raakte gewond. De botsing was veroorzaakt door een verkeerd seinbeeld.
- Sliedrecht 1942: Op station Sliedrecht reed een passagierstrein vol in op een andere, stilstaande reizigerstrein, waarna er brand uitbrak. Achttien mensen kwamen om het leven. De ramp werd veroorzaakt dat een sein dat ten onrechte op veilig stond.
- Kethel 1941: Op de brug nabij Kethel botste een reizigerstrein achterop een stilstaande goederentrein. Er raakten twee personen gewond. Het ongeluk was veroorzaakt doordat de treindienstleider per ongeluk een sein voor de reizigerstrein op veilig had gezet.
- Dieren 1954: Vlak bij Dieren reed een goederentrein achter op een andere, stilstaande goederentrein. Er brak een hevige brand uit, waarbij een leerling-conducteur om het leven kwam. De botsing werd veroorzaakt doordat een seinwachter ten onrechte een sein op veilig zette.
- Nuth 1921: Bij station Nuth botsten twee losse locomotieven op elkaar. Eén machinist kwam om het leven, drie andere personeelsleden raakten gewond. Het ongeluk werd veroorzaakt doordat een van de locs een veilig sein kreeg terwijl een wissel verkeerd lag.
- Amsterdam 1974: Tussen Amsterdam CS en Amsterdam Amstel botste een reizigerstrein achterop een andere, stilstaande reizigerstrein. Enkele reizigers raakten gewond. De treindienstleider had ten onrechte een sein veilig gegeven.
- Eijsden 1923: Tussen Eijsden en Visé (België) botste een personentrein achterop een goederentrein, waarbij een remmer om het leven kwam. De oorzaak was onachtzaamheid van het stationspersoneel in Eijsden.
Andere ongevallen in de buurt
- Deventer 1948 (maart) (2 km): Ten oosten van station Deventer reden twee goederentreinen frontaal op elkaar in. Beide treinen ontspoorden en een aantal wagens vlogen in brand. Eén machinist raakte lichtgewond.
- Deventer 1949 (2 km): Bij Deventer werd een zware goederentrein in de flank geraakt door een andere goederentrein. Een remmer raakte lichtgewond, maar de ravage was enorm. Een van de treinen was door een onveilig sein gereden.
- Deventer 1948 (december) (3 km): Tussen Deventer en Diepenveen werd een vrachtwagen met arbeiders aangereden door een goederentrein. Er vielen vier doden.
- Twello 1900 (5 km): Op station Twello reed een sneltrein vol in op een stilstaande trein uit de andere richting. Er vielen twee doden.
- Teuge 2015 (9 km): Bij Teuge ontspoorde een reizigerstrein na een aanrijding met een auto. De automobilist kwam om het leven, de schade aan de infrastructuur was aanzienlijk.
- Klarenbeek 2000 (11 km): Bij Klarenbeek werd een auto met caravan geschept door een reizigerstrein. Alle inzittenden van de auto kwamen om het leven. De bestuurder had door een onoverzichtelijke wegsituatie waarschijnlijk de overweg over het hoofd gezien.
- Wijhe 2005 (14 km): Bij station Wijhe werd een vrachtwagen geramd door een reizigerstrein. De trein ontspoorde, waarbij tientallen reizigers gewond raakten. De vrachtwagenchauffeur kwam om het leven.
- Apeldoorn 1933 (15 km): Op station Apeldoorn botste een locomotief op een stilstaande trein, doordat een wissel verkeerd lag. Er viel één gewonde.
- Apeldoorn 2003 (15 km): Bij station Apeldoorn ontspoorde een goederentrein, die te snel door een wissel reed. Er vielen geen slachtoffers, maar de schade aan de trein en de infrastructuur was aanzienlijk.
- Wijhe 1942 (16 km): Bij Wijhe botste een goederentrein tegen een tegenmoetkomende reizigerstrein. De machinist van de goederentrein was in eerste instantie gestopt voor het sein dat onveilig toonde, maar daarna toch langzaam doorgereden.