Bij Oudewater reed een posttrein tegen een goederentrein op. De machinist van de posttrein was een stoptonend sein gepasseerd. Er vielen geen gewonden.
oor werkzaamheden was er bij Oudewater maar één spoor beschikbaar. Een goederentrein uit de richting Gouda passeerde de werkzaamheden over het linkerspoor en wisselde juist weer naar het rechterspoor, toen een posttrein uit de tegenrichting tegen de goederentrein botste.
De posttrein bleek door een stoptonend sein te zijn gereden. Doordat beide treinen langzaam reden toen ze botsten, bleven alle betrokkenen ongedeerd.
Bronnen
Vergelijkbare ongevallen
- Amersfoort 2006: Dit ongeval is nog niet beschreven.
- Amsterdam 2004: Aan de oostzijde van Amsterdam Centraal botst een leegmattrein frontaal op een Intercity. 19 reizigers raken gewond. De botsing werd veroorzaakt door een STS-passage van de leegmattrein.
- Arnhem 2006: Op station Arnhem botste een goederentrein op een reizigerstrein. Er vielen tientallen gewonden. De machinist van de goederentrein was door een rood sein gereden, maar werd daar later van vrijgesproken, omdat de seinplaatsing onduidelijk was.
- Breda 1894: Bij Breda botsten twee goederentreinen op elkaar. Er vielen twee doden.
- Ede 1926
- Delft 1941 (juni): Op station Delft reed een trein uit Rotterdam in op een rangerende goederentrein. Er vielen geen gewonden.
- Delft 1941 (augustus): Op station Delft botste een rangeertrein op een goederentrein uit Den Haag, die door een onveilig sein was gereden. Er vielen geen gewonden.
- Maarn 1939: Bij station Maarn botste een reizigerstrein op een zandtrein, die door een onveilig sein was gereden. De hoofdgeleider van de zandtrein raakte zwaargewond.
- Leidschendam 1938: Bij de remise in Leidschendam botsten twee treinen frontaal op elkaar, nadat een van de twee door een onveilig sein was gereden. Een van de machinisten raakte lichtgewond.
- Nuth 1914: Bij station Nuth botsten twee reizigerstreinen op elkaar. Een remmer kwam om het leven. Een van de treinen zou door een onveilig sein zijn gereden.
Andere ongevallen in de buurt
- Hogebrug 1988 (3 km): Bij Hogebrug ontspoorde een Intercity na een aanrijding met een auto op een onbewaakte overweg. De bestuurder kwam om het leven.
- Hogebrug 1973 (4 km): Bij Hogebrug reed een trein van Gouda naar Utrecht achterop een stilstaande goederentrein. Enkele bakken van de reizigerstrein kantelden en de machinist kwam om het leven. Het ongeluk werd veroorzaakt doordat het rode sein, dat de reizigerstrein had moeten tegenhouden, gedoofd was.
- Nieuwerbrug aan den Rijn 1902 (4 km): Bij Nieuwerbrug aan den Rijn reed een trein in het gat van een geopende brug. De conducteur kwam om het leven.
- Woerden 1936 (april) (5 km): Bij Woerden ontspoorde een reizigerstrein door een defect aan een wiel. Er vielen drie gewonden.
- Woerden 1866 (5 km): Bin station Woerden botsten twee treinen tegen elkaar. Een van de treinen ontspoorde vervolgens, maar er vielen geen gewonden.
- Woerden 1855 (6 km): Op station Woerden botste een reizigerstrein tegen een stilstaande werktrein. De loc kantelde, één passagier raakte licht gewond.
- Woerden 1960 (6 km): Bij Woerden reed een militaire trein met twee maal de toegestane snelheid door een wissel en ontspoorde. Twee inzittenden kwamen om het leven.
- Woerden 1936 (oktober) (7 km): Bij Woerden ontspoorde een reizigerstrein, waarna een goederentrein op de rijtuigen inreed. Er vielen twee doden. De ontsporing was veroorzaakt door een te hoge snelheid.
- Stolwijkersluis 1932 (9 km): Bij Stolwijkersluis vergat een machinist op een kruisende trein te wachten. Hij reed door, waardoor beide treinen frontaal botsten. Er vielen geen gewonden.
- Harmelen 1960 (10 km): Bij Harmelen Aansluiting passeerde een goederentrein een rood sein en botste frontaal op een tegemoetkomende goederentrein. Beide treinen ontspoorden door de klap en de machinisten raakten allebei gewond.